Odložena odluka o zabrani dizelaša

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Nemački sud odložio je presudu o zabrani dizelaša koji izrazito zagađuju okolinu, odluku koja bi mogla umanjiti vrednost oko 15 miliona takvih vozila u Evropi i prisiliti auto- industriju na skupe prepravke.

Sudija Andreas Korbmaker objavio je da će najviši nemački upravni sud 27. februara objaviti odluku o žalbi nemačkih saveznih država na zabrane lokalnih sudova u Štutgartu i Dizeldorfu zbog zagađenosti vazduha.

Svet polako okreće leđa dizelašima otkad je Folksvagen 2015. priznao da je varao na testiranjima izduvnih gasova.

Iako i druge države razmišljaju o uvođenju restrikcija dizelaša, zabrana takvih vozila u Nemačkoj, domovini modernog automobila, zadala bi veliki udarac nemačkoj automobilskoj industriji.

„Dizel bi mogao dobiti svoj poslednji smrtonosni poljubac (tom presudom)“, napisali su u pismu svojim klijentima analitičari firme Evercore ISI koja pruža savetničke usluge investitorima.

Nemačka je dugo promovisala dizelaše kao vozila koja pomažu u borbi protiv emisije gasova staklene bašte i postizanju zacrtanih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena, ali skandal oko VW preusmerio je fokus na ulaganje u električne automobile, kao i u razvoj „čistijih“ dizelaša.

Savezni upravni sud u Leipzigu odlučit će jesu li legalne zabrane koje su donijeli lokalni sudovi nakon što je neprofitna udruga za zaštitu okoliša i potrošača DUH tužila gradske vlasti.

Tokom saslušanja u Lajpcigu pravnici su raspravljali hoće li vlada morati da uvede novi način označavanja automobila kako bi vlastima omogućila sprovođenje zabrana.

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja je napadana zbog povezanosti s automobilskom industrijom, lobirala je protiv zabrana u strahu da bi one mogle razljutiti milione vozača i poremetiti gradski saobraćaj.

Istovremeno, vlasti u Parizu, Madridu, Mekico Sitiju i Atini najavljuju da će zabraniti dizelaše u centrima grada do 2025. godine, dok Kopenhagen to planira već naredne godine.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: screenshot