Odlučeno: Vlada sa MILION EUR pomaže kupovinu električnih automobila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je uredbu o subvencionisanju kupovine električnih automobila i hibrida prema kojoj se dodeljuju podsticajna sredstva do 120 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine.

Pravo na subvencije imaju pravna lica, fizička lica i preduzetnici, a sredstva su namenjena za kupovinu jednog vozila.

Pravo na subvencije nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi vozila.

Uredbom Vlade Srbije o subvencionisanju kupovine novih vozila na električni pogon i hibride u 2020. godini dodeljuju se podsticajna sredstva do 120 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Sredstva za subvencionisanu kupovinu vozila dodeljuju se za kupovinu jednog vozila, a pravo na subvencije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila nemaju pravna lica i preduzetnici koji su ostvarili pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza.

„Ovom uredbom neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Subvencionisana kupovina vozila sprovodi se isplatom iznosa po kategorijama vozila.

Za moped i laki tricikl dodeljuje se 250 evra, za motocikle 500 evra, za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo na električni pogon 5.000 evra, a za hibridna vozila je 2.500 evra.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay