OECD: Hrvatska će malo pričekati

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) odložile su odluku o širenju na nove zemlje kandidate iz Ecrope i Latinske Amerike, među kojima je i Hrvatska.

Međutim, glavni poverenik Angel Guria opovrgava da je taj proces blokiran. “Ne, proces nije blokiran”, kazao je Guria na konferenciji za novinare povodom godišnjeg okupljanja OECD, na kojem nije dato zeleno svetlo kandidaturama Hrvatske, Brazila, Argentine, Perua, Rumunije i Bugarske.

“Neki put napredujete hodajući, drugi put u kasu, a ponekad u trku”, pravdao se šef OECD. U tu organizaciju nije primljen ni Brazil, iako je predsednik države Žair Bolsonaro dobio podršku američkog predsednika Donalda Trampa.

Guria je objasnio da OECD broji 36 zemalja i da se sve moraju složiti oko prijema novih članica. Prošle godine su u tu organizaciju ušle dve zemlje, Kolumbija i Litvanija.

“Članice bi, pre nego prihvate nove zemlje, želele da znaju u kojem smeru OECD želi da se širi”, kazao je za AFP jedan diplomatski izvor, potvrdivši razmimoilaženja među članicama oko tog pitanja.

OECD okuplja najrazvijenije i najbogatije zemlje sveta koje se zauzimaju za demokratiju i tržišnu ekonomiju.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay