Oksford studija: Er Srbija doprinosi srpskoj privredi sa milijardu dolara u ovoj godini

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Nacionalna aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) će u 2016. godini podržati 100.000 radnih mesta u Srbiji i doprineti privredi sa milijardu dolara, pokazuju prognoze britanske konsultantske kuće „Oksford ikonomiks“ (Oxford Economics).Kako je saopštila ta aviokompanija, Er Srbija će omogućiti zaposlenje za 13.230 ljudi i doprineti srpskoj privredi sa 210 miliona dolara obavljajući svoju osnovnu delatnost, koja podrazumeva i potrošnju goriva, troškove održavanja i rad sa domaćim dobavljačima.

Er Srbija je, kako navode, direktno zaslužna za 1.650 radnih mesta u Srbiji, indirektno podržava 5.450 radnih mesta kroz nabavku proizvoda i usluga, kao i 6.130 dodatnih radnih mesta koje podržavaju zaposleni Er Srbije kroz domaću potrošnju.

Studija predviđa da će tokom 2016. godine aviokompanija u Srbiju dovesti gotovo 550.000 stranih posetilaca, uglavnom iz Evrope i Severne Amerike, čija će potrošnja na smeštaj, hranu, rekreaciju i druge aktivnosti vezane za turistički boravak ukupno iznositi 810 miliona dolara, što će podržati 87.000 radnih mesta.

Oksford ikonomiks je procenio da će vrednost ekonomske koristi koja nastaje kao posledica unapređenih vazdušnih veza između Srbije i ostatka sveta, usled poslovne delatnosti Er Srbije, ove godine iznositi 640 miliona dolara, što predstavlja 1,7 odsto nacionalnog BDP-a i odgovara broju od 33.250 radnih mesta.

Er Srbija je počela sa radom kao nacionalni avioprevoznik Srbijem, naslednik Jar ervejza, u oktobru 2013. godine.

Izvor: Beta

Foto: Beta