Omraženi biznismen u suzama: Škreli osuđen na 7 godina zatvora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Jedan od najomraženijih biznismena u Americi, poznat po enormnom povećavanju cene leka protiv HIV virusa, osuđen je na zatvorsku kaznu od sedam godina, javljaju svetski mediji.

Martin Škreli, sin imigranata iz Albanije i Hrvatske došao je na loš glas kada je 2015. godine, dok je bio direktor kompanije Turing Pharmaceuticals, podigao cene lekova koji su se koristili između ostalog i za AIDS za oko 5.000 posto. Tada je izjavio da je „potreba za zaradom sasvim razumna“.

On je optužen da je prevario mnoge investitore i koristio svoju drugu farmaceutsku kompaniju Retrophin kako bi otplatio svoje privatne dugove.

U septembru je završio u zatvoru zbog pretnji Hilari Klinton na Fejsbuku. U dve objave ponudio je 5000 dolara svakom ko „ugrabi vlas njene kose“ tokom turneje predstavljanja njene nove knjige.

BBC piše da je Škreli plakao tokom izricanja kazne na sudu u Bruklinu. Njegov advokat Benjamin Brafman na sudu je izjavio: „U nekim trenucima ga želim zagrliti i utešiti, a ponekad ga želim udariti u lice.“

Prošlog meseca Škreli se u pismu sudiji pokajao te napisao: „Bio sam budala.“

Uz zatvorsku kaznu zaplenjena mu je imovina vrednosti 7,4 miliona dolara.

Izvor: Index

Foto: screenshot