Ona je najuspešnija kineska poslovna žena: Samohrana majka koja nije uzela slobodan dan već 26 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

U ponedeljak, 6. februara, „Forbes China“ objavio je poslednju godišnju listu top 100 najboljih poslovnih žena u Kini. Na prvom mestu ove liste nalazi se Dong Mingžu (Mingzhu), predsednica kompanije „Gree Electric Appliances“, najvećeg proizvođača klima uređaja.

Poznata je po svojoj reputaciji kao „najjača“ žena u Kini, a njene kolege imaju običaj da kažu:

„Gde sestra Dong zgazi, tu trava ne niče.“

Njena biografija prikazana je i u obliku TV serije u Kini.

Kompanija „Gree Electric Appliances“ nalazi se u gradu Šenžen, na samom jugu provincije Guangdong u južnom delu Kine. Vrednost akcija kompanije procenjuje se na 151 milijardi juana (22 milijardi dolara), a prihod je bio 82 milijardi juana u prvih devet meseci 2016. godine, prema podacima „S&P Capital IQ“. Zapošljava 70.000 ljudi.

Dong je poznata po tome što je jedna od retkih „glasnih“ poslovnih žena u Kini, koja se ne libi da kaže šta misli, niti se stidi da se upusti u verbalni rat sa rivalima. Ima 62 godine, i potiče iz mesta Nanking. Na čelu kompanije nalazi se od 2001. godine, gde je počela da radi kao prodavac ranih devedesetih godina. Pod njenim rukovodstvom, kompanija „Gree“ napredovala je od malo poznatog brenda do giganta za proizvodnju uređaja. Od svakih pet klima uređaja prodatih u Kini 2016. godine, dva je proizveo „Gree Electric Appliances“.

Ali, nije sve uvek išlo glatko za Dongovu. Prodaja klima uređaja posrnula je kao što je i celokupna kineska ekonomija usporila poslednjih godina. Zbog toga, Dong je pokušala da uvede raznolikost u druge proizvode, uključujući i pametne telefone i električne automobile. Ali ovi napori nisu urodili plodom: Dong je u novembru morala da uloži dve milijarde dolara da bi preuzela domaćeg proizvođača električnih automobila zbog pritiska akcionara, a potom je uklonjena iz gornjeg mesta u matičnoj kompaniji „Gree“.

Njena želja jeste da kompanija proizvodi solarne klima uređaje kao i pametne proizvode, koji mogu da se povežu sa internetom i pametnim telefonima, a čiju prodaju planira sredinom godine. I ne samo to. Još jedna potencijalna oblast rasta je proizvodnja robotske opreme za logistiku, i druge industrijske svrhe.

U nekoliko intervjua sa kineskim medijima, Dong je rekla da nikada nije koristila dan odmora od kada je počela da radi za „Gree“, što je bilo još pre dve decenije. Sada ima tačno 26 godina od kada nije uzimala odmor, a njena posvećenost kompaniji ne opada – Dong je rekla za „China News Service“ prošle godine da „nema drugog izbora osim da ostane sa kompanijom „Gree“ do kraja svog života.

Ipak, svoj uspeh izgradila je na račun porodičnog života. Dong je izrazila žaljenje zbog toga što je provela tako malo vremena sa svojim sinom, dok je odrastao. U decembru prošle godine je za „Chinese state broadcaster“ rekla da nikada nije prisustvovala ceremonijama diplomiranja svog sina. Samohrana je majka koja se nije ponovo udavala nakon što joj je suprug umro 1984. godine, kada je njihov sin imao samo dve godine.

Da biste napravili svet boljim mestom, neki ljudi moraju da se žrtvuju,

rekla je u istom tom intervjuu i dodala da je žrtvovala svoj privatni život, svoje prijatelje i porodicu.

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Piše: N.V.