Oni su jači i od Epla i Samsunga

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije, Saudi Aramco, u prvoj polovini 2017. godine ostvarila je neto dobit od 33,8 milijardi dolara, navodi Blumberg, pozivajući se na interne dokumente kompanije koje su dobili na uvid.

Ako je ta informacija tačna, to bi značilo da je naftni gigant najprofitabilnija svetska kompanija premašujući vrednosti tehnoloških giganta poput Epla i Samsunga.

Osim toga, Blumberg izveštava da Saudi Aramco gotovo da nema nikakvih finansijskih obveza i da su njihovi troškovi proizvodnje samo delić standarda naftne industrije.

Ipak, finansijski teret kompanije očituje se u tome da finansira socijalna davanja i vojne troškove te rasipnički životni stil stotina prinčeva.

Dalje, s rastom cena nafte raste i porez koji Saudi Aramco mora plaćati, a prema Blumbergovim računicama, s povećanim trošenjem kapitala to će ograničiti opseg plaćanja dividendi nakon izlistavanja deonica (ako do toga uopšte dođe).

Obračuni pripremljeni prema međunarodnom standardu za finansijske izveštaje (IFRS) pokazuju i osetljivost naftne kompanije na cene nafte. U prvoj polovini 2016, kada je prosečna cena iznosila 41 dolar po barelu, Aramco je ostvario neto dobit od 7,2 milijarde dolara.

Budući da je u 2018. cena nafte narasla na više od 70 dolara po barelu, ovogodišnja neto dobit trebalo bi da bude značajno veća nego u 2017.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay