Oporavak na berzama, oporavak i na tržištu nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na svetskim tržištima cene nafte prošle nedelje porasle su više od 3%, nadoknadivši deo gubitaka od prethodne nedelje, a najveću podršku cenama pružilo je slabljenje dolara.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje porasla je 3,3% , na 64,85 dolara, odmaknuvši se od najniže razine od sredine decembra , na koju je skliznula nedelju dana  pre.

Na američkom tržištu barel je poskupeo 4,2%, na 61,70 dolara.

Uprkos prošlonedeljnom rastu, cene ‘crnog zlata’ i dalje su u minusu oko 7%  u odnosu na svoje najviše nivoe u ovoj godini, koji su dostignuti krajem januara.

Za rošlonedeljni oporavak cena nafte ponajviše je zahvalno slabljenje dolara, čija je vrednost u odnosu na ostale valute prošle nedelje pala 1,5% i zaronila na najniži nivo u tri godine.

Kako se cena nafte izražava u dolarima, slabija američka valuta može pojačati potražnju za naftom jer su njene cene niže za kupce koji koriste druge valute.

Pozitivno je na tržišta nafte uticao i prošlonedeljni oporavak svetskih berzi, nakon oštrog pada u prethodne dve nedelje, jer je ponovno pomalo ojačala sklonost ulagača prema riziku.

 

Izvor: Seebiz

Foto: Pixabay