Oporavak tržišta nekretnina, novogradnja sve traženija

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: FI

Statistika zabeležila rast prodaje i cena nekretnina u 2016. godini za 12 procenata, a kupci sve više traže kvalitetne stanove u novogradnji, kojih je i dalje malo.

Tržište nekretnina se polako oporavlja. Tokom prošle godine u Srbiji je prodato 126.000 nepokretnosti, što je za 12 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), obim tržišta nepokretnosti se vratio na nivo pre ekonomske krize 2008. godine. Bankari mesecima ubeđuju klijente da je sad najpovoljnije vreme za kupovinu nekretnina zbog niskih kamatnih stopa i cena.

One ponovo polako skaču, ali su na sreću potencijalnih kupaca i dalje daleko od onih iz 2008. godine kad se na Novom Beogradu kvadratni metar prodavao po 2.800, a na Vračaru po 3.000 evra.

Prošle godine, cene novih stanova bile su u porastu, dok su cene korišćenih stanova blago opadale u poređenju sa prethodnom godinom.

Cene stanova kupljenih od investitora, po pravilu su više u odnosu na nekretnine koje su već korišćene. Građani Srbije se samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu od investitora, kažu u Republičkom geodetskom zavodu.

Na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti za oko 55 do 60 odsto više novca za kupovinu novogradnje u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana, na Vračaru je to 30 odsto više, a u Starom gradu i Savskom vencu oko 10 do 15 odsto.

Cene novogradnje zavise od atrakivnosti lokacije, ograničenosti ponude novih stanova, ali i od kvaliteta gradnje i luksuza koji nude.

U agencijama za nekretnine napominju da srpskoj prestonici nedostaju novi i kvalitetni stanovi. Sve više kupaca traže zgrade u kojima su spoljašnji zidovi rađeni od prirodnih materijala sa što boljom izolacijom.

Biraju fasade od granita, koje se lako održavaju i koje nije potrebno obnavljati posle deset godina. Sve je veća potražnja za stanovima u zgradama koje su energetski efikasne, izgrađene od štedljivih materijala. Takvih novogradnji ima veoma malo.

Na nivou Srbije, prosečna cena stana je 880 evra po metru kvadratnom i nije se menjala od 2015. godine, pokazuju podaci RGZ. Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu se ne menja već nekoliko godina i iznosi 850 evra. Sličan trend je i u Leskovcu gde je cena kvadrata 500 evra.

Izvor: Novosti

Foto: FI