OPREZNO s Google Kalendarom: Jedan KLIK mogao bi skupo da vas KOŠTA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mnogi se za organizaciju poslovnog i privatnog života oslanjaju na mogućnosti Google Kalendara. Pored toga što odmah možeteda mu pristupite, Google Kalendar je tokom godina dobio i brojne mogućnosti koje su dodatno olakšale njegovo korišćenje.

Jedna od tih mogućnosti je i automatsko kreiranje događanja odnosno ubacivanje poziva na neko događanje u kalendar. Čak i ako niste odgovorili na poziv, Kalendar će vas podsetiti na njega.

Međutim, nisu samo korisnici ti koji iskorišćavaju sve prednosti Google Kalendara. Prepoznali su ih i kibernetički kriminalci. Tako bezbednosni stručnjaci upozoravaju na prevaru koja se širi Google Kalendarom, a koja korisnike može skupo da košta, piše Zimo.hr.

Hakeri šalju elektronsku poruku s automatskim pozivom koji Google Kalendar odmah upisuje u kalendar kao događaj. Obično se spominje da je korisnik osvojio nekakvu nagradu ili ga očekuje transfer novca. Neoprezni korisnici koji ugledaju takav događaj klikću na link koji ih vodi do lažne stranice na kojoj se od njih traže lični podaci ili broj kartice.

Kako poziv na prvi pogled izgleda kao da je legitiman, korisnici ne obraćaju previše pažnju na njega i njegovu ispravnost.

Izvor: Zimo

Foto: Pixabay