Opština „likvidirala“ firmu i radnike ostavila na ulici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pre nepuna dva meseca opštinske vlasti u Smederevskoj Palanci ugasile su JKP Pijaca, zelenilo i čistoća, bez posla je ostalo 46 radnika, a većini, kako tvrde za Danas sada već bivši radnici ovog preduzeća, nisu isplaćene zaostale zarade, tako da se nekima duguje i 18 plata.

„U februaru ove godine Privremeni organ lokalne samouprave doneo je odluku da se ovom preduzeću oduzimaju sve delatnosti i da se dodeljuju drugom javnom preduzeću JKP Opštinska groblja. Polovinom oktobra firma je likvidirana, a radnicima su ostali dužni 18, jednoj porodilji i 20 zarada“, ističu radnici za Danas.

Firma je, kako kažu, još tada ostala bez ijedne delatnosti iako je imala zelenu pijacu, mini robnu pijacu, robnu pijacu i naplatu parkinga.

Njih su, kako tvrde, tada poslali na godišnje odmore, potom im dali slobodne dane, da bi ih početkom septembra poslali na plaćeno od 45 radnih dana zbog smanjenog obima posla. Posao u JKP Opštinska groblja nikome od njih nije ponuđen, a nakon što je preduzeće otišlo u likvidaciju rečeno im je da ne mogu da se naplate.

„Gotovo svi odlazimo na biro za zapošljavanje, osim nekoliko ljudi koji prelaze u tu firmu kojoj su dali naše delatnosti i u druge ustanove“, napominju radnici ovog preduzeća.

Od predsednika Opštine Nikole Vučena nisu dobijeni odgovori na ključna pitanja vezana za ovaj slučaj.

Stekli su se gotovo svi uslovi za pokretanje stečaja i po zakonu ja sam dužan da pokrenem stečaj i to ću uskoro uraditi, kaže za Danas stečajni upravnik Slavoljub Milić.

On napominje da se radnicima za zarade duguje za 10 meseci ove i osam meseci prošle godine, ali da će i radnici i dobavljači kao jedini poverioci teško moći da naplate ta dugovanja jer firma nema imovinu.

Ovo preduzeće se finansiralo iz svojih prihoda, samo 10 odsto je subvencionisala Opština. Firma je u blokadi 16 miliona dinara i ta blokada traje dve godine neprekidno. Imovina je odlukom SO preneta na Opštinska groblja, tako da nema ništa iz čega bi moglo da se naplati tih 50 miliona dinara kolika su ukupna potraživanja, napominje Milić.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay