Optužnica protiv bivšeg šefa VW

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Nemačkoj je podignuta optužnica protiv bivšeg generalnog direktora Folksvagena Martina Vinterkorna i još četiri osobe za prevaru i nefer konkurenciju, jer nisu sprečili nameštanje softvera koji je omogućio da se vara na testovima za merenje izduvnih gasova.

Tužioci u Braunšvajgu rekli su da je Vinterkorn najmanje od maja 2014. godine znao za postojanje tog softvera koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog, iako je govorio da je saznao za to neposredno pre nego što je skandal izbio u septembru 2015.

U saopštenju tužilaca navodi se da optuženima preti od šest meseci do 10 godina zatvora ako budu proglašeni krivim, te da bi bonusi zarađeni na osnovu prodaje zasnovane na prevari mogli biti oduzeti.

Tužioci su naveli da su optuženi, svi visoki direktori VW, bili učesnici u prevari koja je počela 2006. godine.
Folksvagen je priznao da je u vozila ugrađivao softver koji prikazuje manje zagađenje izduvnim gasovima od stvarnog. Kompanija je platila više od 27 milijardi evra u kaznama i nagodbama u godinama od kada je izbio skandal.

Kako se navodi u tužbi, oni su dodali unapređen softver koji je koštao 23 miliona evra 2014. godine u pokušaju da prikriju pravi razlog za povećanje emisija gasova zagađivača u redovnoj vožnji.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay