Osmomartovsko istraživanje: Koliki je uticaj preduzetnica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najveći uticaj na domaću privredu imaju Slovenke, zatim Mađarice, Austrijanke i Nemice, pokazalo je danas objavljeno istraživanje kompanije Bisnode.

Istraživanje je sprovedeno u 11 zemalja i u toj grupi su i Hrvatska, Poljska, Srbija, Sovačka, Švajcarska, Češka i Norveška.

Pocenjivan je udeo preduzeća u vlasništvu žena, udeo broja zaposlenih u preduzećima sa ženskim vlasništvom u odnosu na ukupan broj zaposlenih, udeo prihoda tih preduzeća u odnosu na ukupni prihod i udeo profita u odnosu na ukupan profit u privredi.

U Mađarskoj je, kako je utvrdjeno, najviše preduzeća u vlasništvu žena dok u odnosu na ukupnu privredu najviše prihoda i profita ostvaruju preduzeća sa ženskim vlasništvom u Sloveniji, čiji je profit u proseku veći nego u preduzećima u vlasništvu i za dvet odsto veći od proseka slovenačke privrede.

Preduzeća u vlasništvu žena u Norveškoj, Austriji i Poljskoj imaju u proseku više zaposlenih nego preduzeća koja su u vlasništvu muškaraca. U Norveškoj je zaposlenost u preduzećima u vlasništvu žena 21 odsto iznad proseka privrede.

U Austriji preduzeća u vlasništvu žena u proseku ostvaruju 13 odsto više prihoda u odnosu na prosek privrede. U drugim zemljama, osim u Sloveniji, ženska preduzeća u proseku ostvaruju znatno niže prihode od preduzeća u vlasništvu muškaraca, navela je kompanija Bisnode koja se bavi obradom poslovnih podataka i analizama.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay