Ostvarili „san“ srpskih lidera: Tamo radnici ne žele u inostranstvo

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Bregzit, veće plate i rekordno niska nezaposlenost, pretvorile su zemlju koju je nekada radna snaga želela da napusti, u mesto koje radnici ne žele da napuste, piše Blumberg.

Najnovija istraživanja pokazala su da 9 od 10 anketiranih Poljaka ne želi da potraži posao u inostranstvu, jer su uslovi koje dobijaju u domovini, odlični.

Od kako je postala članica Evropske unije 2004. godine, Poljsku je napustilo 2,6 miliona radno sposobnih građana, u potrazi za boljom platom i višim standardom. Tada su u najvećoj istočnoevropskoj ekonomiji, zarade bile male, a stopa nezaposlenosti velika.

Prosečna plata u Poljskoj sada je 1046 evra, konstantno raste, a nezaposlenost je 3,6 odsto.

Posle skoro 15 godina ekonomskih reformi, i odluke Britanije, u koju su Poljaci najčešće emigrirali, da napusti Evropsku uniju, zaustavljen je masovan odlazak građana iz ove države.

Istraživanje koje je upravo sprovedeno, pokazalo je da je 40 odsto ispitanika navelo da u Poljskoj ima dovoljno dobro plaćenih poslova i da je to glavni razlog što ne razmišljaju o odlasku u neke bogatije zemlje.

Prvi put u istoriji te zemlje, manje od 10 odsto anketiranih građana reklo je da razmišlja o odlasku u inostranstvo u potrazi za dobrim poslom.

Od zemalja koje su naveli, a u koje bi otišli, na prvom mestu je Nemačka, slede Norveška i Švedska, dok je tek trećina od onih koji bi emigrirali navela Veliku Britaniju.

Izvor: N1

Foto: Pixabay