Otkrili smo kako je Narodni muzej dospeo na listu najvećih izvoznika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: printscreen

Narodni muzej u Beogradu se našao na listi 15 najvećih izvoznika za prvi kvartal 2018. godine, zahvaljujući privremenom izvozu kulturnih dobara, za potrebe tematskih izložbi u inostranstvu. Radi se o deklarisanoj vrednosti kulturnih dobra Republike Srbije, na osnovu kojih se određuje visina osiguranja tokom trajanja izložbe,  rečeno je za BIZLife u Narodnom muzeju.

Kako nam je objašnjeno, to su nekomercijalni ugovori između institucija kulture koji nemaju za cilj ekonomsku dobit.  

Pored pojedinačnih pozajmica Narodnog muzeja i učešća u međunarodnim izložbama, u toku je velika izložba Blago i carevi – raskoš rimske Srbije u Italiji gde je predstavljen 61 eksponat naročite vrednosti i značaja, od kojih je 30 iz Narodnog muzeja. Nakon završetka izložbe, svi eksponati se vraćaju u Srbiju, a značajan korpus ove izložbe naći će svoje mesto na stalnoj postavci Narodnog muzeja koja će biti otvorena krajem juna tekuće godine.

Rekonstrukcija  Narodnog muzeja traje već 15 godina, a otvaranje se posle preduge pauze očekuje u junu. Na sajtu Ministarstva finansija objavljena je lista 15 najvećih izvoznika u prva tri meseca ove godine, a na poslednjem mestu je upravo Narodni muzej sa izvozom vrednim 33, 3 miliona evra.

Narodni muzej se tako našao „rame uz rame“ sa kompanijama Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, čiji je izvoz bio 225,7 miliona evra, i HBIS grupa, vlasnik smederevske železare,  sa izvozom od 201 miliona evra.

Izvor: BIZLife

Foto: printscreen