Otkupljivači PREKINULI otkup kajsije, ZAFALILO im gajbica

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Otkupljivači kajsija prekinuli su otkup tog voća u čačanskom kraju, što su voćari ocenili kao „skandalozno“ i zakazali zajednički sastanak svih voćara iz okoline Čačka kako bi se dogovorili o daljim aktivnostima.

Kako je saopštilo udruženje „Miokovačka kajsija“, pozvani su svi voćari iz čačanskih sela koji se bave proizvodnjom kajsija da dođu u Miokovce, kako bi se dogovorili o daljim koracima u borbi za uređenje tržišta i spasavanje proizvodnje kajsije po čemu je Čačak poznat.

U selu Miokovci kod Čačka kajsija se uzgaja na oko 250 hektara, a ukupni godišnji prinos iznosi oko 3.500 tona.

Voćari navode da su otkupljivači rekli da je razlog prestanka otkupa kajsija nedostatak gajbica za pakovanje voća, kao i nedostatak kupaca.

„U jeku berbe prestali su sa otkupom, a sve je to jedna igra kako bi se oborila cena kajsije. Za danas i sutra najavljene su padavine, čak i vremenske nepogode, što bi moglo da im posluži kao izgovor da nema kvaliteta i da obore cenu za 10-15 dinara“, navode voćari.

Otkupna cena kajsije je 30 dinara po kilogramu.

I dok su otkupljivači kajsija u čačanskom kraju prekinuli otkup, u Roćevićima kod Kraljeva kajsija se plaća 50 dinara po kilogramu prve klase i isplata se vrši odmah, javlja poljoprivredni portal „Agromedija“.

Goran Pantelić, vlasnik hladnjače, lično je uložio ogroman napor da obezbedi tržište jer je i sam veliki proizvođač voća i zna s kakvim se i kolikim problemima proizvođači suočavaju.

„Otkup ide odlično, proizvođači su zadovoljni cenom, mada bih ja kad bi bilo kakve rezerve i više platio njihov proizvod. Problem je što sam od poslovnog partnera ograničen količinom koju mogu da otkupim i pitanje da li ću svima moći da otkupim kajsije koje su ove godine najbolje rodile u odnosu na poslednjih desetak godina”, rekao je Pantelić.

Cena kajsija na pijačnim tezgama ove godine daleko je niža nego prošle, u nekim gradovima čak i duplo. Kajsije se ovih dana mogu kupiti po ceni od 50 do 100 dinara za kilogram, dok su prošle godine cene bile od 80 do 150 dinara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay