Otvara se luksuzni hotel-zatvor u Rijadu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: www.ritzcarlton.com

Luksuzni hotel u Rijadu, koji je služio kao zatvor u vladinoj antikorupcijskoj kampanji, ponovo će se otvoriti sledećeg meseca.

Vest o “reotvaranju” bjavio je hotel na svojim stranicama, što upućuje da su vlasti blizu nagodbe sa većinom osumnjičenih.

Desetine prinčeva, visokih zvaničnika i vodećih poslovnih ljudi bili su zatočeni u raskošnom hotelu Ric-Karlton kada je vlada početkom krajem prošle godine krenula u otvoren obračun protiv korupcije u najvišim slojevima društva.

Iz hotela je potvrđeno da će se rezervacije za građane ponovno primati od 14. februara. Na internet stranicama hotela piše da noćenje u najjeftinijoj sobi košta 650 dolara. Hotel ima 492 sobe i apartmana, kao i 21 hektar vrtova.

Zvanični izvori potvrdili su ranije da vlasti privode kraju antikorupcijsku kampanju i da će hotel ponovno raditi normalno.

Saudijska vlada očekuje da će većina optuženih pristati na finansijsku nagodbu u zamenu za odbacivanje optužnice. Rijad tako planira da prikupi 100 milijardi dolara.

Građevinski gigant Saudi Binladin Group objavio je u subotu da bi neki njegovi deoničari u sklopu dogovora mogli prebaciti svoje udele državi.

U policijskim akcijama bio je uhapšen direktor kompanije Bakr Bin Laden, kao i nekoliko članova porodice ubijenog vođe al Kaide Osame bin Ladena.

Princ Miteb bin Abdulah, nekad pretendent na saudijski presto, pušten je na slobodu nakon što je vladi platio milijardu dolara.

Još jedan moćni poslovni čovjek koji je bio zatočen u Ric-Karltonu je multimilijarder Avaled bin Talal, vlasnik globalne investicione kompanije Kingdom Holding. Neimenovani izvor je rekao da pregovori s njim još uvek traju.

Izvor: Index

Foto: www.ritzcarlton.com