Ova trava je “zaludela” poljoprivrednike u Evropi: 10 puta isplativija od kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Naučnici sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta pronašli su biljku koja može da raste na zapuštenim poljima, o kojoj se ne treba mnogo brinuti i čiji je uzgoj 10 puta isplativiji od uzgoja kukuruza.

Reč je o azijskoj travi Miscanthus, najsličnijoj trsci, koja je već „zaludela“ poljoprivrednike širom Evrope, prenosi Poslovni dnevnik.

Nikola Bilandžija, sa ovog fakulteta opisao je “Miscanthus x giganteus” kao brzorastuću energetsku kulturu koja se uzgaja s ciljem proizvodnje što je moguće veće količine biomase.

„Početkom pedesetih godina prošlog veka Miscanthus je uvezen u Evropu, karakterizuje ga mogućnost uzgoja u različitim klimatskim uslovima i regionima, a reč je o sterilnom hibridu pa ne postoji mogućnost njegovog nekontrolisanog širenja izvan predviđenih površina uzgoja.“

Trenutno se najviše koristi u proizvodnji krutih biogoriva za dobijanje toplotne energije, odnosno peleta i briketa, ali ima značajan potencijal u proizvodnji bioetanola i bioplina. Može se koristiti i za dobijanje celuloznih vlakana u proizvodnji papira, građevinskog materijala, kao punjač u proizvodnji plastičnih ploča te za prostirke za domaće životinje. Jednom oformljen nasad može se eksploatisati idućih 20-ak pa i više godina.

 

Izvor: Poslovni.hr

Foto: Pixabay