Ovako izgleda luksuzni električni Porsche zbog kojeg su „zaratili“ MASK i GEJTS (FOTO/VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Youtube/Printscreen

Bil Gejts je čovek koji sigurno može da priušti kupovinu bilo kojeg automobila na svetu. Ipak, nedavno priznanje Majkrosoftovog suosnivača da je kupio novi, potpuno električni Porsche Taycan, nehotice je pokrenuo raspravu na Tviteru sa izvršnim direktorom Tesla Motorsa.

Naime, Porsche je u septembru prošle godine predstavio Taycan, prvi sportski automobil luksuznog nemačkog proizvođača automobila, kao konkurenta Teslinoj floti električnih vozila.

Električni Porsche prodaje se po početnoj ceni od 150.900 dolara za Taiycan Turbo, što je više od početne cene od 100.000 dolara za Teslin rivalski električni automobil, luksuznu limuzinu model S.


Porsche je u oktobru predstavio jeftiniju verziju Taycana, zvanu Taycan 4S, čija je početna cena 103.800 dolara.

Obe verzije koje su prikazane na premijeri, Taycan Turbo i Taycan Turbo S, imaju u startu istu snagu – 625 ks. Razlike nastaju zahvaljujući „overboost“ funkciji koja modelu Taycan Turbo omogućava da povremeno raspolaže sa 680 „konja“, a verziji Turbo S sa čak 750 konjskih snaga.


Taycan Turbo može da računa sa obrtnim momentom od 850 Nm, a Taycan Turbo S sa 1.050 Nm. Što se tiče perofromansi, Turbo ubrzava 0-96 km/h (0-60 milja na sat) za 3,0 s, a Turbo S za 2,6 s.

Brzinu od 200 na sat Taycan Turbo dostiže za sveag 10,6 s, a Turbo S za samo 9,8 s. Maksimalna brzina oba automobila iznosi 260 km/h.

Za poređenje, Tesla Model S može da dođe od 0 do 60 mph za 2,5 sekunde.


Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 93,5 kWh. Proizvođač tvrdi da ih je na brzom punjaču od 270 kW moguće dopuniti do 80% kapaciteta za 22,5 minuta.

Inače, Porsche Taycan Turbo sa punim baterijama može da pređe maksimalno 450 km (prema WLTP standardu), a Turbo S 412 km.

Kao i Teslin model S, unutrašnjost Taycana je bez kože, a sedišta su izrađena od recikliranih materijala.


Iako Maskova reakcija na to da Gejts kupuje rivalski električni luksuzni automobil nije bila baš najsjajnija, suosnivač Majrosofta je pohvalio Teslu u intervjuu.

Bil Gejts RAZOČARAO Ilona Maska


Gejts je Teslu nazvao „kompanijom koja je pomogla da električna vozila postanu pristupačnija“.

Međutim, kada je u pitanju kupovina njegovog električnog vozila, Gejts je odabrao Porsche, marku koju dobro poznaje.

Milijarder je, kako se izveštava, u prošlosti kupovao više Porschea, uključujući superscar Porsche 911 koji je Gejts kupio 1979. godine kada je prvi put počeo da zarađuje od Majrosofta.

Kasnije je takođe kupio Porsche 930 Turbo, kao i retki Porsche 959 sportski automobil (kojih je samo nekoliko stotina ikada proizvedeno).

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen