„Overena“ koncesija za beogradski aerodrom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Aerodrom NT

Vlada Srbije i francuska kompanija Vansi Erports potpisali su ugovor o koncesiji za aerodrom „Nikola Tesla“, koji će u narednih 25 godina obezbediti 1,5 milijardi evra investicija.

Ugovor će značiti povećanje broja putnika na 15 miliona godišnje i Srbiju učiniti saobraćajnim čvorištem u ovom delu Evrope, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ugovor su potpisali predsednik kompanije Vansi Nikolas Notbar, u ime Aerodroma Beograd Saša Vlaisavljević, a u ime Vlade Srbije potpredsednica i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Notbar je rekao da je beogradski aerodrom „izuzetno dobro pozicioniran“ i da je cilj i da Er Srbija uvede još linija. „Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile“, rekao je Notbar.

On je rekao i da će Vansi pokazati socijalnu odgovornost i imati akademiju za obuku osoblja i razvijati preduzetnički duh.

„Sigurni smo da je aerodrom Nikola Tesla od strateškog zbačaja za vašu zemlju. Ovde ne bismo bili da nismo verovali u snažne potencijale aerodroma. Verujemo u veliki potencijal Beograda kao turističke destinacije“, rekao je Notbar.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa Vansijem ima 15 miliona.

„Ovaj ugovor obezbeđuje ulaganja u Aerodrom u narednih 25 godina u iznosu od oko 1,5 milijardi evra i pozicioniraće Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu“, rekla je Brnabić.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je danas veliki dan za Srbiju i Beograd, za aerodrom.

„Potpisali smo ugovor na kom smo radili poslednjih nekoliko godina. Žao mi je što ovde nije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je on i kao predsednik Vlade počeo da radi na razvijanju i modernizaciji Srbije“, dodala je.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni rekao je da je ovo dobar izbor za Francusku, Vensi i za Srbiju i da će ta investicija privući dodatne kompanije iz Francuske. On je kazao da u Srbiji posluje 100 francuskih kompanija, koje zapošljavaju 10.000 ljudi.

Kompanija Vansi ponudila je 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra. Od tog novca u budžet Srbije će se sliti 417 miliona, a malim akcionarima ide 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati od 4,4 miliona do 15 miliona evra.

Sedište centralne i istočne Evrope

Početak rada Vansi Erports kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra.

Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste. Očekuje se razvoj prostora terminala, veći broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova.

Kompanija Vansi posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta i u sedam zemalja. Na aerodromima na kojima upravlja, Vansi je ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijarde evra prihoda i rast od 12,4 odsto ukupnog saobraćaja.

Ranije su saopštili da će beogradski aerodrom biti njihovo sedište za region centralne i istočne Evrope.

Izvor: BIZLife, Beta, N1

Foto: Aerodrom NT