Ovo će prevodioce ostaviti bez posla (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Na sajmu elektronike u Las Vegasu predstavljen uređaj koji u realnom vremenu prevodi na 80 jezika.

Uređaj za prevođenje pod imenom “Travis”, proizvod je istoimene holandske firme, čiji predstavnik Rob Selander kaže da kompanija želi da sruši barijere među jezicima.

“Tehnologija nas povezuje onoliko koliko možemo međusobno da se približimo, ali pravo povezivanje se neće desiti dok se svi ne budemo međusobno razumeli”, rekao je Selander.

Uređaj koristi kompjuterizovanu “cloud” bazu podataka za kombinovanje 80 jezika, a kompanija radi i na digitalizovanju manje poznatih svetskih jezika.

“Kada se jezik jednom digitalizuje, ne samo da se može koristiti u tehnologiji prevođenja, nego i u svrhu edukacije i očuvanja, izjavila je menadžerka kompanije za međunarodne poslove Elisa Glori.

Ona je dodala da digitalizovanje jezika pomaže njihovim govorinicima da koriste prednosti tehnologije davanja glasovnih komandi kompjuterima ili korišćenja virtuelnih asistenata.

Selander je rekao da je u pretprodaji preko njihovog travistranslator sajta naručeno više od 80.000 uređaja za prevođenje po ceni od 179 dolara i da je većina već isporučena.

Izvor: Novosti

Foto: screenshot