Ovo je PREDLOG Slovenaca za rešenje kredita u ŠVAJCARCIMA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Slovensko državno veće, svojeversni drugi dom parlamenta prihvatilo je predlog zakona kojim bi se rešio problem korisnika bankarskih kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Predlog zakona predviđa da se banke, koje su od sredine 2004. do kraja 2010. godine odobravale kredite u švajcarcima, obavežu da takve kreditne ugovore konvertuju u kredite u evrima na dan sklapanja ugovora s valutnom klauzulom, s tim da na iznos zajma obračunaju kamate koje su se u to vreme obračunavale za kredite u evrima, prenosi Index.hr.

„Takvo rešenje bi bankama omogućilo da nakon konverzije ostvaruju normalnu dobit, uobičajenu na kredite u evrima bez valutne klauzule, ali bi zajmoprimcima morale da vrate ekstradobit nastalu zbog korišćenja valutne klauzule“, rekao je predsednik Državnog veća Alojz Kovšca, jedan od inicijatora takvog zakonskog predloga.

Iako je do sada bilo više zakonskih inicijativa za rešenje ovog pitanja, u parlamentu se o tome nije odlučivalo, a nenakolonjenost tzv. „sistemskom“ zakonu o kreditima u švajcarcima javno su izrazili Nacionalno bankarsko udruženje, centralna banka i Ministarstvo finansija pa ni sada nije izvesno da li će ući u skupštinsku proceduru.

U sporovima između zajmoprimaca i banaka pred slovenskim sudovima još nije bilo presude koja bi ukazala kakvu će sudsku praksu da zauzmu sudovi.

Prema evidenciji centralne banke, ukupni iznos svih stambenih kredita u Sloveniji je krajem prošle godine iznosio 6,2 milijarde evra, od čega se samo 387 miliona još odnosi na kredite u švajcarskim francima.

Izvor: Index

Foto: Pixabay