Ovoliko je fudbal POSKUPEO za samo 15 godina (VIDEO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U poslednjih 15 godina tržišna vrednost fudbalera je strahovito porasla. Pre deceniju i po najskuplji igrač „težio“ je 40 miliona evra, dok je danas najvredniji fudbaler „jači“ čak pet puta.

Davne 2004. godine transfer Zinedina Zidana iz Juventusa u Real Madrid za 77,5 miliona evra tri godine je držao svetski rekord, a srušen je tek 2009. odlaskom Kristijana Ronalda u isti klub za 94 milioa.

Danas već imamo osam transfera koji su probili granicu od 100 miliona eura, a Nejmar je apsolutni rekorder sa 222 miliona vrednim prelaskom iz Barselone u PSG.

Da bismo vizualizirali kako su se u ovih 15 godina mijenjale tržišne vrednosti igrača najbolje je pogledati ovu grafiku koju je napravio Jutjber StatsTube, na kojoj se vidi kretanje vrednosti i promene pozicija na listi najvrednijih tokom prethodne decenije i po.

Na početku video prikazuje da je najvredniji fudbaler 2004. bio brazilski Ronaldo sa 40 miliona evra, a odmah iza njega je Tjeri Anri sa 38 miliona.

Do 2007. primat je preuzeo Ronaldinjo, 2009. njega i Kaku prelaze Kristijano Ronaldo i Leo Mesi, te vrh drže sve do dolaska Nejmara na scenu.

Danas je najvredniji fudbaler sveta Kilian Mbape (200 miliona evra), ispred Nejmara (180) i Mesija (160), a Ronaldo više nije ni među najboljih deset.


Izvor: Index

Foto: Pixabay