Padaju cene kuća u najvećim gradovima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od Londona do Sidneja i Pekinga do Njujorka, cene kuća u nekim od najtraženijih gradova sveta padaju, piše Blumberg.

Cene nekretnina u najtraženijim četvrtima u Londonu pale su 18 posto od 2014. godine, kada je tržište doživelo vrhunac prodaje, a neke su kuće izgubile čak trećinu svoje vrednosti.

Istovremeno, grade se skupi stanovi kako bi se privukli bogati kupci, dok nekretnina po povoljnim cenama hronično nedostaje.

Kina je stala na kraj visokim cenama suočivši građevince s ograničenjima finansiranja, što je dovelo do “smrzavanja” prodaje. Peking pokušava da podstakne iznajmljivanje, pristupačno stanovanje i državne subvencije, zbog čega su mnogi odložili kupovinu.

Cene padaju i u najvećim gradovima u Australiji, najviše zbog strožih uslova dobijanja kredita, posebno za investitore.

U najskupljoj njujorškoj četvrti Menhetnu cene padaju već tri kvartala, što kupce čine izbirljivijima. Na kraju drugog kvartala na tržištu je bilo gotovo 7.000 stanova, 11 posto više nego godinu pre.

Prodaja je pala 17 posto, na malo više od 2600. Cene luksuznih stanova i dalje su “naduvane”, a srednja vrednost kuće pala je 7,5 posto, na 1,1 milion dolara.

Toronto pak pokazuje da se cene vrlo brzo mogu dići nakon pada, ali zbog eskalirajućih tenzija vezanih uz trgovinu s SAD i potencijalnog rasta kamata moglo bi biti problema. Cene nekretnina oporavile su se nakon pada u aprilu prošle godine, a potražnja je i dalje veća od ponude, iako vlada pokušava da sprečo spekulativnu kupovinu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay