Par iz Zagreba stvorio serum za biljke VREDNIJI OD DIJAMANTA, evo čemu služi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Molekularni biolozi Lea Vojita i Hrvoje Fulgosi s Instituta Ruđer Bošković razvili su serum koji bi trebalo da omogući važna istraživanja na biljakama, a možda i razvoj biljaka sa svojstvima važnim za budućnost poljoprivrede.

Na primer, neke od njih mogle bi biti dizajnirane tako da daju veće prinose, neke da budu otpornije na stres nepovoljnih klimatskih uslova, a neke da učestvuju u čišćenju atmosfere od CO2.

Važnost otkrića već je prepoznala švedska kompanija Agrisera, specijalizovana za prodaju antitela, tako da je Institut Ruđer Bošković s njom potpisao ugovor, a par je prošlog meseca odradio prvu narudžbinu vrednu 42.000 evra, piše Index.hr.

Zanimljivo je pritom da mala količina njihovog proizvoda od 50 mikrolitara (0,05 grama) na tržištu vredi čak 300 evra, odnosno da jedan gram vredi 6.000 evra. Kako se cena grama manjih dijamanata kreće oko 4.000 evra, proizlazi da je serum vredniji od dijamanata. Naravno, veštački dijamanti su mnogo jeftiniji, a veliki, prirodni skuplji.

Za razumevanje važnosti seruma koji deluje na protein TROL, koji reguliše proces fotosinteze u biljkama, potrebno je pre svega razjasniti funkcije TROL-a.

TROL je protein koji se nalazi na fotosintetskim membranama viših, tzv. vaskularnih biljaka. Funkcija mu je da na sebe veže jedan enzim koji vrši prenos energije u procese koji stvaraju šećere i biomasu u biljci.

Kada je enzim vezan uz TROL, on prenosi energiju u sintezu šećera i stvaranje biomase, a kada je u otpuštenom stanju, on raspršuje suvišnu energiju. Na taj način čuva biljku od suvišne energije, odnosno od prekomernog zasićenja slobodnim radikalima koji mogu biti štetni za biljku.

Drugim rečima, TROL je svojevrstan prekidač opremljen senzorima koji odlučuje kada će se sunčeva energija usmeravati u stvaranje šećera i biomase biljke, a kada će se raspršivati kao suvišna kako ne bi škodila biljci.

Tu sada dolazimo do funkcije seruma koji je otkrio par iz Hrvatske. Njegov je značaj u tome da ima sposobnost detekcije TROL-a. Ideja je da se pomoću seruma mogu utvrditi razni procesi u kojima on učestvuje, gde se nalazi, u kakve interakcije ulazi, s kojim partnerima…

Naučnici pomoću njega mogu da vrše razna istraživanja u kojima bi mogli da otkriju razne funkcije TROL-a važne za razvoj raznih svojstava biljaka.

“Naučnici bi naš serum mogli da koriste za razvijanje biljke budućnosti. Na primer, mogli bi da stvaraju neke koje bi imale više TROL-a i stoga bi proizvodile više biomase. S druge strane, mogli bi da razvijaju biljke s manje TROL-a koje bi bile otpornije na stres, odnosno na prevelike količine sunca. U područjima u kojima bi biljke bile izložene velikim ekstremima, kao što su suše i vrućine, mogle bi se uzgajati biljke bez TROL-a ili sa utišanim TROL-om jer se one jako dobro nose sa stresom. S druge strane, biljke s više TROL-a u povoljnijim klimatskim uslovima mogle bi da stvaraju veću biomasu, što znači više hrane”, tumači Lea Vojta.

Izvor: Index

Foto: Pixabay