Paušalci u isčekivanju novih poreskih pravila

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Preduzetnici očekuju izmene pravila paušalnog oporezivanja, a kako, moći će da kažu tokom septembra.

To će biti “Mesec paušalaca”. Organizovaće ga Udruženje za razvoj preduzetništva iz Niša, u saradnji s NALED-om, kako bi svi preduzetnici u Srbiji, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost ponudili rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja, navode Večernje novosti.

Neki od zahteva su već poznati. Prvi je revidiranje trenutnog spiska dalatnosti koje se paušalno oporezuju. Trenutno su najbrojniji taksisti.

Razmišlja se i da bi limit, šest miliona dinara prihoda do kog su paušalci, ne bude isti za sve delatnosti. Preduzetnici traže automatizaciju izrada rešenja o visini poreza i doprinosa, ko ne bi zavisili od volje poreznika.

Paušalci napominju da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju. Rešenja čekaju mesecima, a pojedine katergorije su ga čekale i godinama. Opterećenje ne mogu da predvide kada započinju biznis. Ukazuju i da je komplikovana administracija.

U Srbiji trenutno posluje oko 110.000 preduzetnika u paušalnom režimu. To je skoro trećina svih privrednih subjekata. Posmatrano po delatnostima, najviše je paušalaca taksista (12.458).

Izvor: B92, Večernje Novosti

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. jasna

    Sporost i neorganizovanost adminstracije, a komplikovana zakonska rešenja i
    česte izmene zakona su najveći problem za sve poslove u našoj zemlji.