Pčela sve manje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za četiri godine broj pčela u Srbiji se smanjio za 20 do 37 odsto, a njihovo nestajanje se održava na privredu čitave zemlje, rečeno je na tribini “Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas”.

Na tribini koja je održana u Jagodini u okviru projekta “U korak s Evropom”, o ovom globalnom problemu govorio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mića Mladenović koji je naglasio da je nestajanje pčela je izraženo svuda u svetu.

SAD, Izrael, afričke zemlje, zemlje Evropske unije i kreće se i do 45 odsto, rekao je Mladenović pčelarima Jagodine i Pomoravlja.

On je naveo da se u Srbiji za četiri godine broj pčela smanjio za 20 do 37 odsto, a u Centru za selekciju matica od 2,65 do 13,04 odsto.

Marković je istakao da ima čak 17 uzroka nestajanja pčela, a među prvima su bolesti varoa i nezemoza, a zatim nestručna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi.

Nestanak i zdravlje pčela, održava se na privredu zemlje, ne samo kada je u pitanju proizvodnja meda i drugih pčelnjih proizvoda, već i kada je upitanju rod žitarica, industrijskog bilja, voćaka, koje pčele oprašuju, ocenjeno je na ovoj veoma posećenoj tribini.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

Komentari 2

  1. braka

    Pozdrav za Miću pčelicu .

  2. Pingback: Nestanak pčela nepovoljno utiče i na privredu (SRB) – PoljoMagazin