Pecivo poskupljuje na „tihoj vatri“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Cene pojedinih vrsta vekni i peciva u srpskim pekarama i u supermarketima porasle su od početka 2019. godine, pišu Novosti.

Iz dana u dan specijalne vrste hleba u srpskim pekarama su sve skuplje. Uz vekne, polako rastu i cene peciva. U odnosu na početak godine, pojedine vrste hleba su poskupele za najmanje 20 odsto.

Novu računicu proizvođači pravdaju poskupljenjem pšenice, brašna, ali i većim troškovima koje imaju za gorivo, vodu, struju…

Poskupljenje se najviše odrazilo na hlebove pripremljene od brašna različitih žitarica i uljarica, koji su obogaćeni raznim sastojcima kao što su celo semenje, mekinje, pahuljice, klice žitarica, začini…

Najjeftinije pakovanje ovakog hleba od 300 grama koštalo je 100 dinara, a sada je cena minimum 120. Za isto pakovanje obogaćenih vrsta hleba sada se u pojedinim pekarama traži i do 300 dinara.

Prema rečima predsednika Unije pekara Srbije Zorana Pralice, poskupljenja su posledica rasta cena pšenice na berzi. Hlebno zrno je, kaže, sa 16 dinara poskupeo na 23 dinara, a imamo i druga poskupljenja, ističe Pralica.

Porasle su i cene goriva, veći su nam računi za vodu, struju, gas… Tako da to mora da se odrazi i na naš proizvod. On kaže da uprkos svemu Srbija ima najjeftiniji hleb u regionu.

„Bela vekna hleba od 500 grama, poznatijeg kao „sava“, kod srpskih proizvođača košta prosečno 35 dinara. Hleb je toliko jeftin u Srbiji da je postao zabava za političare. Čak i kada bi poskupela vekna za 20 dinara, to bi se na potrošačku korpu odrazilo tri do četiri evra.“

Naše cene belog hleba su daleko od tržišne, koja bi trenutno iznosila oko 70 dinara.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay