Penali za prevremenu penziju – ostaju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nema osnova za izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kažu u Ministarstvu rada.

Ministarstvo se oglasilo povodom pisanja medija da bi sredinom godine izmenama ovog zakona mogli biti ukinuti “penali” za odlazak u penziju pre napunjenih 65. godina života.

“Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena”, poručuju iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je nedavno da bi “kazne” za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogle bi biti ukinute sredinom godine, kada se, kako je rekao, očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera”, rekao je Orbović za Politiku.

Predlog SSSS je, kako je Orbović obrazložio, da trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno ne važi posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Dr Miggyy

    Да ли, у овој земљи у којој не владају закони, већ антихумани политичари, поверовао да ће се укинути “казнени” пенали за пензију и након 65 године старости? Нико, јер народ је навикао на бајколажи и манипулативне изјаве политичара, а све у име ненадмашног ΛV у томе. Пре укидања казне будућим пензионерима, десиће се укидање пензија. То ће бити захвалност пензосима за глас својим “гробарима-спасиоцима(?) ” на изборима.