Pet nemačkih gradova u „ekološkom“ projektu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemačka vlada predstavila je, u sklopu borbe za čištiji vazduh u nemačkim gradovima, projekat poboljšanja javnog prevoza.

„U projekat je uključeno pet gradova: Esen, Bon, Manhajm, Rojtlinger i Herenberg, u kojima će biti ispitano koliko poboljšanje javnog prevoza utiče na smanjenje zagađenja vazduha“, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Pet gradova će podeliti 130 miliona evra predviđenih za poboljšanje mreže javnog prevoza, povećanje voznog parka, novih biciklističkih staza i drugih mera koje bi trebale povećati korišćenje javnog prevoza i smanjiti saobraćaj i emisije štetnih gasova.

Grad Bon, između ostalog, planira uvođenje godišnje karte javnog prevoza po ceni od 365 evra, što znači jedan evro po danu.

Evropska komisija je Nemačkoj zapretila tužbom pred Evropskim sudom ako vlada na preduzme mere za smanjenje količine ugljen-dioksida u gradovima.

Na tzv. „Dizel samitu početkom godine vlada je odlučila da, zajedno s autoindustrijom, uloži milijardu evra u projekat smanjenja zagađenja.

Nemačka vlada i automobilska industrija se međutim još uvek razilaze oko pitanja prepravke zastarelih dizel motora, kojima u nekoliko nemačkih gradova preti zabrana.

Dok autoindustrija insistira na promeni softvera u motorima, nemačka vlada se zalaže za mehaničke promene na dizelašima koji ne zadovoljavaju najvišu Evro 6 normu, što industrija odbacuje zbog velikih troškova.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay