Peti zaštićeni crnogorski proizvod

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

“Crnogorski pršut” novi je, peti po redu, zaštićeni proizvod u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Proceduru zaštite naziva ovog proizvoda geografskom oznakom kod Ministarstva inicirali su proizvođači pršute sa Cetinja, okupljeni u “Udruženje crnogorski pršut”, u kome su preduzeća: Zrnožit, Martex, Interproduct, Monstate, SNJ Gornič, DDR commerce, Mianja, Nani prom.

“Prirodno okruženje, klimatski uslovi u regionu proizvodnje, duga tradicija proizvodnje i dobra reputacija ovog proizvoda, koja prevazilazi granice regiona proizvodnje, ali i Crne Gore, osnova su zaštitu `Crnogorskog pršuta` kao specifičnog i autentičnog proizvoda.”

Uticaj geografskog okruženja, klime, ali i umeća u primeni posebne, vekovima primenjivane recepture u proizvodnji, zaslužni su što je crnogorska pršuta cenjena među potrošačima, posebno turistima koji posećuju Crnu Goru, navode iz ovog resora.

Naselja iz regiona proizvodnje “Crnogorskog pršuta”, nalaze se u granicama Stare Crne Gore, a u okviru postojećih administrativnih granica opština Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, Podgorica i Bar.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay