Petrohemija ZABRINULA nadzorni odbor

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Petrohemija

Nadzorni odbor HIP Petrohemije razmatrao je predviđene investicije od 15,4 miliona evra za 2020. godinu i doneo zaključak da je ključna promena rad na povećanju kapaciteta prerade, objavljeno je u Informatoru ovog državnog preduzeća.

Kako se navodi, petrohemijska prerada bi trebalo da se uveća sa sadašnjih 1.370 tona na 1.550 tona dnevno, što je kako se dodaje veliki izazov, a daje mogućnost “za povećanje prisustva na tržištu” i predstavlja korak ka maksimalnom iskorišćenju kapaciteta fabrike Etilen.

Nadzorni odbor (NO) usvojio je izveštaj o poslovanju za oktobar i deset meseci ove godine i izrazio zabrinutost zbog trenda rezultata poslovanja, pošto EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) za 10 meseci iznosi “minus 740 miliona dinara”, što je, kako se kaže, lošiji rezultat od planiranog.

“Naredna godina će predstavljati izazov za poslovanje petrohemijske industrije zbog negativnog trenda cena petrohemijskih proizvoda na svetskom tržištu, a planom poslovanja u 2020. godini predviđena je EBITDA u iznosu od plus 100 miliona dinara”, objavljeno je u Informatoru.

Izvor: Agencije, Tanjug

Foto: Petrohemija