Objavljen tender za PKB: Sindikat “pogodio” cenu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ministarstvo privrede objavilo je danas tender za prodaju imovine Poljoprivrednog kombinata “Beograd” (PKB), sa početnom cenom od 104,5 milion evra.

Rok za prijavu ističe 10. septembra ove godine, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda.

U oglasu sa javnim pozivom za podnošenje ponuda za prodaju imovine PKB-a, objavljenom u današnjoj “Politici”, navodi se još jedan uslov – da su zainteresovani kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na tenderu je dozvoljeno učešće i konzorcijumima, koji imaju najmanje 51 odsto učešća.

Prodaje se ne samo imovina PKB-a već i zavisnih društava Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema, zalihe rezervnih delova i stado.

Procenjena vredost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapiala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Procenjena vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Sindikat tog preduzeća juče je upozori da će početna cena za PKB biti najmanje četiri puta niža od realne.

“Još nemamo zvanične informacije o tome kolika će biti početna cena, ali prema dosadašnjim saznanjima iznosiće nešto više od 104 miliona evra, što je za nas ravno rasprodaji”, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata PKB Milisav Đorđević.

On kaže da u tu cenu nije uračunat stočni fond, čija će se vrednost procenjivati kada se izabere najbolji kupac koji će stado dodatno platiti.

Prema proceni iz decembra 2017. godine, vrednost stočnog fonda PKB je bila 17,3 miliona evra.

“Pitali smo Ministarstvo privrede zašto je ponuđena cena na ovom tenderu za 50 miliona evra niža nego 2015. godine kada je bila oko 154 miliona evra i kada cena zemljišta raste, a odgovorili su nam da će oni objasniti razloge za takvu cenu”, rekao je Đorđević.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

U sindikatu su rekli da su poslednjih meseci PKB obilazili predstavnici arapskih i kineskih firmi.

Izvor: Beta

Foto: Beta