Plastika od žvaka – inovacija Ane Bulus

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo/Facebook/Pixabay

Mlada Ana Bulus, mlada preduzetnica i uspešni revolucionar.


Ana Bulus (Anna Bullus) je sebi davno obećala da će voditi sopstvenu kompaniju za dizajn do dvadeset sedme godine. Sa dvadeset pet, ona sada živi svoj san uz pomoć ideje koja za Ujedinjeno Kraljevstvo može da reši najnepodnošljiviji, lepljivi problem lokalnog eko sistema – đubre u obliku žvakaćih guma. Ona je uvidela da opštine u njenoj regiji Britanije godišnje troše i do sto pedeset miliona funti da očiste ulice od ove lepljive napasti crevom visokog pritiska. Ovaj postupak troši puno vode i erodira cement između pločnika, što takođe opštinama pravi dodatni trošak popravke.

Bulusova je studirala trodimenzionalni dizajn na Brajton Univerzitetu i tada je postala opsednuta reciklažom. Na putu od Univerziteta do kuće, prolazila je centrom Brajtona gde je stalno posmatrala ispljunute žvake po trotoarima i ulicama. “Odjednom sam shvatila da je žvaka već guma, a guma može da se reciklira i transformiše u predmete, pa zašto ne i žvaka?” Žvaka je u stvari sintetička guma. Ana je zatim provela osam meseci radeći u laboratoriji, pokušavajući da pretvori stare žvake u novi materijal.

“Da, svi su mislili da sam luda i pomalo odvratna”

Kada je uspela da od žvake napravi penu, Bulusova je napokon mogla da proizvede pelete od korišćene žvakaće; a onda, dodajući sastojke koji za javnost ostaju tajna, ekstrakuje polimer koji je nazvala BRGP – Bulus Reciklirani Žvakaći Polimer. Ovo je substanca koju koristi za proizvodnju ružičastih mehurić-kanti.

Kada su kante pune, i korpa i otpaci se recikliraju u BRGP, koji, opet, postaju nove korpe za smeće, ali moguće i bilo koji drugi proizvod. “Sjajno je što ovaj materijal možete takođe upotrebiti za bilo koji plastični proizvod. Volela bih da uradim Wellington čizme, na primer. Čizme od žvakaće gume, zapravo.” Ta želja joj se ubrzo ostvarila:


 

 

Aerodrom Hitrou je isprobao kante na tri meseca. Ovaj eksperiment je doveo do primetnog poboljšanja u navikama na aerodromu i sačuvalo je aerodromu 6.000 funti od troškova čišćenja.


Velika Zapadna Železnica je postavila kante u više od 25 svojih železničkih stanica i planira veliko proširenje ovog projekta.
Roze korpe možda nisu iznenada rešile problem zagađenja žvakaćom gumom, ali izgleda da počinju da menjaju ponašanje ljudi.

Još veću uštedu donela je sjajna ideja Gumdrop priveska za ključeva, prijavile su organizacije koje su u svoj program uključile Anine proizvode za reciklažu.


 

Izvor: BizLife

Foto: Promo/Facebook/Pixabay

Piše: Mina Gligorić