Plata može i „na ruke“?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ministarstvo za rad saopštilo je da Zakonom o radu, zapravo, nije utvrđeno da li se zarada zaposlenom može isplatiti „na ruke“ ili je obaveza poslodavca da istu uplati na tekući račun.

Portal radnik.rs , koji se bavi kršenjem prava radnika, uputio je pitanje Ministarstvu za rad da li je zakonito isplaćivati platu „na ruke“ imajući u vidu da isplata plate u koverti ne obezbeđuje trag, odnosno dokaz o iznosu uplaćene zarade.

Kada se zarada isplaćuje preko računa, zaposleni ima dokaz o tome koliko je novca isplaćeno i taj dokaz može da koristi na sudu.

„Smatramo da nema smetnji da se nakon uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom isplati zarada bez poreza i doprinosa u neto iznosu ‘na ruke’ i tom prilikom dostavi i Obračun zarade, odnosno naknade zarade koji predstavlja izvršnu ispravu. Prilikom isplate zarade ‘na ruke’ i prijema Obračuna zarade i naknade zarade, zaposleni bi trebalo da se potpiše da bi poslodavac imao dokaz da je izvršio isplatu zarade, s obzirom da se ista ne isplaćuje preko tekućeg računa“, piše u odgovoru Ministarstva za rad.

U odgovoru se dodaje i da zaposleni ima pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost obračuna zarade, bez obzira na koji je način izvršena isplata.

Međutim, kako se navodi na portalu radnik.rs, problematično je to što je omogućavanjem isplate plate „na ruke“ radniku oduzet dokaz o uplaćenom iznosu zarade.

Ukoliko poslodavac isplaćuje „na ruke“ nižu zaradu od minimalne po ugovoru o radu, što je nezakonito, radnik nema načina da to dokaže dokumentacijom. Jedini dokaz o isplati plate je u ovom slučaju obračun zarade koji su radnici dužni da potpišu, često i kada je obračun fiktivan, odnosno kada je u njemu naveden netačan, viši iznos zarade u odnosu na onaj koji dobija „na ruke“, zaključuje se u tekstu.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

Piše: B.M.

Komentari 1

  1. Dragana

    A sta ce drzava da uradi sa poslodavcima koji na minimalnu zaradu placaju doprinose i poreze a radnik prima ,,duplu,, platu.Onu minimalnu na tekuci i plus plava koverta bez placenih poreza i doprinosa?