Plate američkih direktora „zasenile“ radničke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Plate direktora (CEO) najvećih američkih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi, povećane su prošle godine u proseku za 8,5 odsto, čime su dostigle srednju godišnju vrednost od 11,7 miliona dolara i zasenile plate običnih radnika.

Povećanje plata direktora odgovara skoku njihovih zarada iz 2016. godine, kada se u obzir uzmu plate, akcije i drugi podaci koje je kompanija Ekvilar (Equilar) analizirala za AP.

Američka vlada sada je po prvi put zatražila od kompanija da prikažu koliko direktori zarađuju više od prosečnog zaposlenog, navodi AP.

Među firmama koje pripadaju berzanskom indeksu Standard end Pur 500, prosečan direktor zaradio je prošle godine 164 puta više od srednje zarade zaposlenih u istoj firmi, navodi se u analizi Ekvilara.

Odnos plata direktora i zaposlenih nije potpun i otežava poređenja, jer je vlada SAD kompanijama dala široku slobodu u računanju srednje zarade svojih zaposlenih, kao i zbog toga što se neke industrije pretežno oslanjaju na radnike koji nemaju puno radno vreme.

Zbog toga je već pokrenuta debata o značaju objavljenih novih podataka.

Plata direktora kompanije Jam brends Grega Krida od 12,3 miliona dolara, veća je 1.358 puta od srednje plate zaposlenih u toj kompaniji koja je iznosila 9.111 dolara.

Čak i u kompaniji Junajted rentals, gde je prošlogodišnja srednja zarada bila 77.127 dolara, radniku s tolikom platom bilo bi potrebno 166 godina da dostigne 12,8 miliona dolara koliko je zaradio njen direktor Majkl Nilend.

Ekvilarova analiza pokazuje da je najveću zaradu u 2017. godini imao direktor Brodkoma, Hok Ten 103,2 miliona dolara, a sledi direktor televizije CBS Lesli Munves sa zaradom od 68,4 miliona dolara.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay