Počela naplata kroz GRDELICU, evo koliko košta PUTARINA do GRČKE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Putevi Srbije

Na novootvorenom delu auto-puta kroz Grdeličku klisuru za vikend je počela naplata putarine, iako je prvobitno bilo najavljeno da će plaćanje biti uvedeno tek od 1. jula.

Na relaciji od Beograda prema makedonskoj granici, vozači su putarinu plaćali tri puta: kod Niša (800), Doljevaca – pre Leskovca (210) i od decembra 2016. kod Preševa (80,00) – ukupno 1.090.

Do sada je ukupna putarina od Beograda do Preševa iznosila 1.090 dinara, ali je sada sistem izračunavanja drugačiji pa se ruta deli na dve deonice: put do Niša je jedna deonica, a druga deonica je put kroz Grdeličku klisuru.

Sada se prvi deo putarine računa od Beograda do Niša i iznosi 800 za automobile. Drugi deo putarine je od Doljevca do Preševa i iznosi 540 za automobile. Prema ovome vozači će putarinu plaćati 250 skuplje u jednom pravcu.

Iz “Puteva Srbije” naglašavaju: ulazna stanica je ona od koje krećete, ali izlazna naplatna stanica uvek je Niš.

Turisti koji svojim kolima kreću ka Grčkoj iz Subotice putarinu će platiti ukupno 1.900: do Beograda 560, zatim od Beograda do Niša 800 i 540 kroz Grdeličku klisuru.

Treba imati u vidu da će ove cene važiti još nepune dve nedelje jer od 1. jula putarina poskupljuje za 12 odsto. S tim što nije precizirano da li će se to poskupljenje odnositi i na cene koje se već primenjuju na deonici od Doljevca do Preševa.

Cene putarina u Makedoniji

U Makedoniji putarinu ćete platiti na tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle 16 kilometara od ulaska u Makedoniju, druga naplatna rampa je pre Velesa (na 63. kilometru od ulaska u Makedoniju) i treća naplatna rampa se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep.

Prva naplatna rampa: 60 denara ili 1,5 EUR

Druga naplatna rampa: 80 denara ili 2 EUR

Treća naplatna rampa: 60 denara ili 1,5 EUR

Savetujemo da u menjačnici na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Makedoniju promenite 7 EUR za koje ćete dobiti oko 430 denara što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca.

Ukoliko plaćate putarinu na punktovima u EUR koštaće vas malo više: 10 EUR za oba pravca.

Kako obaveštavaju turisti, putarinu kroz Makedoniju takođe možete platiti i platnim karticama – po povoljnom kursu i bez provizije.

Cene putarine u Grčkoj

U decembru 2017. počela je da radi i nova naplatna rampa koja se nalazi oko 500m od prelaza Evzoni, a putarina za motorna vozila iznosi 1,80 EUR.

S obzirom na to da se dalje put ka grčkim letovalištima račva na nekoliko strana, cena putarine je različta, a možete je proveriti na ovom linku.

Kroz Bugarsku se plaćaju vinjete

Cene vinjeta za putnička vozila iznose:

– važnost 7 dana – 15 leva (8 EUR)

– važnost mesec dana – 30 leva (16 EUR)

– važnost 3 meseca – 54 leva (28 EUR)

– važnost 12 meseci – 97 leva (50 EUR)

 

Izvor: grcka.info

Foto: Putevi Srbije