Počele zaplene njiva zbog dugova

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog duga za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji je dostigao 90,8 miliona dinara bez kamata, počelo je oduzimanje oranica poljoprivrednicima.

Poreska uprava počinje postupak prinudne naplate poreza donošenjem rešenja, a predmet namirivanja dugova mogu biti pokretne stvari, nepokretnosti, novčana potraživanja, zarada, penzija i gotov novac, kažu u Poreskoj upravi.

Prema poljoprivrednicima nemamo drugačiji tretman u odnosu na druge kategorije obveznika. U 2016. smo doneli 31 rešenje o prinudnoj naplati poreza iz nepokretnosti kod poljoprivrednika. U tom postupku, doneto je po jedno rešenje o prodaji zemljišta i o prenosu zemljišta u svojinu Republike Srbije.

Poljoprivrednici su, međutim, ogorčeni, i nerado pričaju o ovom problemu, pa se sami nekako bore s tim. Da je situacija ozbiljna, govori i slučaj poljoprivrednika iz Vojvodine, kojem je država oduzela šest jutara zemlje, zbog neplaćenih doprinosa.

Problem je kulminirao kada je krenula intenzivna naplata, što za odvodnjavanje, iako država ništa nije uradila kako bi poboljšala poslovanje poljoprivrednika, i doprinosi PIO fondu, priča jedan od poljoprivrednika iz Srbije.

Mnogi od onih koji su se žalili, na kraju su imali problema zbog toga. Priča se i da kad vide da plaćaš nešto, samo ti stižu novi računi, a oni koji ništa ne plaćaju, ćute i rade. Neki od njih ni ne računaju na penziju, imaju svoju zemlju, i to ih ne interesuje, a moraju da plaćaju.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da zajedno sa nadležnima iz Ministarstva za rad rade na rešenju ovog problema, koje će predložiti kolegama iz portfelja finansija. Time bi se sistemski rešio problem poljoprivrednih proizvođača.

Najveći problem je ista osnovica za plaćanje doprinosa za poljoprivrednike koji imaju jedan hektar i za one koji imaju 10 ili 100 hektara zemlje. To je nasleđeni problem na čijem rešavanju se radi.

Izvor: Novosti