“Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu”.

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Međunarodni poljoprivredni sajam, 86. po redu, otvoren je u Novom Sadu i na njemu učestvuje više od 1.500 izlagača, među kojima i tri vodeća proizvođača traktora iz Indije.

Na ovogodišnjem sajmu, svoje proizvode i usluge predstavlja 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i iz više od 60 država. Ove godine Sajam prvi put ima i Zemlju partnera – Italiju, i Zemlju prijatelja – Tunis.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je na otvaranju da je u Srbiji povećan nivo subvencija i preferencijalnih kredita za poljoprivrednike, dodajući da je ove godine budžet Ministarstva poljoprivrede je za sedam milijardi veći nego prošle godine.

On je posebno ukazao na potrebu povezivanja nauke, poljoprivrede i obrazovanje.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ocenio je na otvaranju Sajma da “Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu”.

“To je stvar koja treba da nas vodi u sektoru prehrambene industrije. Imamo suficit od dve milijarde evra, zahvaljujući odličnoj saradnji s našim prijateljima stranim zemljama, koje su i ove godine na Poljoprivrednom sajmu”, rekao je Nedimović.

On je podsetio da je organska proizvodnja u fokusu u Zapadnoj Evropi i pozvao posetioce da posete posebnu manifestaciju resornog ministarstva posvećenu upravo organskoj proizvodnji i srpskim proizvodima.

Na Novosadskom sajmu prvi put će nastupiti i Udruženje proizvođača i dilera poljoprivrednih mašina iz Rusije, a biće predstavljeni i brojni noviteti, sa akcentom na preciznoj i digitalnoj poljoprivredi.

Poljoprivrednici iz Srbije i zemalja regiona mogu da računaju na niže cene mehanizacije, a najavljeni su popusti do 10 odsto.

Indijsko-srpski traktor

Ambasada Indije saopštila je da na sajmu u Novom Sadu izlažu indijski proizvođači poljoprivrednih mašina, opreme i pratećih delova.

Na sajmu učestvuju i tri vodeća indijska proizvođača traktora – firme Mahindra, Sonalika i TAFE, čiji su traktori izloženi na sajmu. Posle preuzimanja srpske firme IMT, indijski TAFE predstavio je nekoliko IMT modela.

Izvor: 021, BIZLife, Agencije

Foto: Promo

Komentari 2

 1. TRex

  „Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“.

  Srbija ima bakar, zlato i litijum, pa će rudarstvo biti najveći izvoznik.
  “Bor Copper”, kojim upravlja kineski većinski vlasnik, već sada je prvi
  na listi izvoznika, ispred Fijata koji je i veliki uvoznik.

 2. Zoran

  “Srbija nema naftu, more, zlato, ali ima poljoprivredu i hranu“, u kojoj je hrana najskuplja u Evropi. Srbija je jedna propala zemlja u kojoj caruju laž, krađa, korupcija, nemoral i sl.