Počinje trka za “crnim zlatom” u BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Vlada Federacije BiH je pre 15 dana potpisala ugovor sa svetskim gigantom u oblasti konsultovanja u energetskom sektoru, firmom IHS Global iz Londona, u cilju pripreme tendera za dodelu koncesije na istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u FBiH.

Potpisivanjem Ugovora i dodelom posla Britancima, faktički je već započela prva faza trke za “crnim zlatom” na području Bosne i Hercegovine, prenosi Avaz.

Ranija istraživanja su pokazala da se najveća nalazišta kriju na području Dinarida, ali i tuzlanskog basena.

Odabir konsultanta trajao je tri godine, a federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je za Avaz da se u Federaciji prvi put realizuje projekat istraživanja nafte i gasa preko koncesije, ali da su istraživanja ovih energenata veoma kompleksna, finansijski zahtevna i veoma rizična.

“Međutim, dosadašnji geološki podaci i njihova analiza u okruženju i dalje ukazuju na perspektivnost našeg prostora za postojanje ekonomski interesantnih rezervi nafte i gasa”, kaže Džindić.

Kako tvrdi, naftna kompanija koja potpiše ugovor će ulaganjem vlastitih sredstava obavljati istražne radnje na prostoru Federacije BiH i utvrditi postojanje ekonomski interesantnih rezervi radi eksploatacije.

Ukoliko se, kako kaže, pronađu ekonomsko isplativa otkrića nafte i gasa na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi trebalo da se realizuje na vremenski period od 25 godina.

Naftna kompanija Šel, je pre četiri godine bila zainteresovana za istraživanje nafte na području FBiH, i nameravala je u istraživanje da uloži 700 miliona dolara. Međutim, povukli su se iz pregovora, a to su pravdali činjenicom da se okreću novim nalazištima u Evropi i da im BiH nije više zanimljiva.

Francuski naftni gigant Total najavio je da je spreman da uloži i do milijardu dolara u istraživanje nafte i gasa na području Federacije BiH, prenosi RTCG.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay