Poljska kaznila Francuze zbog “Severnog toka 2”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Gazprom

Poljski antimonopolski regulator UOKiK kaznio je sa 40 miliona evra francusku kompaniju Anži enerdži, jednu od pet evropskih kompanija uključenih u finansiranje gasovoda “Severni tok 2”, u sklopu antimonopolskog postupka protiv ruskog Gasproma.

Kompanija Anži je, prema tvrdnjama UOKiK, odbila da dostavi dokumenta i informacije o ugovorima koje je potpisala sa ruskim dobavljačem gasa Gaspromom, što je uzrokovalo značajno kašnjenje akcija UOKiK u vezi sa finansiranjem “Severnog toka 2”.

Portparol Anžija je, u reagovanju na izrečenu kaznu, rekao da kompanija osporava pravnu osnovu odluke i da će uložiti žalbu.

Projektom “Severni tok 2” rukovodi Gasprom, a polovinu finansija obezbedili su nemački Uniper i BASF ogranak Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Šel, austrijska OMV i francuska Anži.

Ovaj gasovod, koji bi udvostručio kapacitet izvoza ruskog gasa preko Baltičkog mora, Poljska doživljava kao pretnju energetskoj bezbednosti Evrope, i smatra da će ojačati već dominantnu poziciju Gasproma na tržištu, javlja Rojters.

UOKiK je 2016. godine saopštio da će projekat “Severni tok 2” potkopati konkurenciju i blokirao je planirano osnivanje zajedničkog preduzeća između Gasproma i njegovih evropskih partnera.

Kompanije su, nakon toga, odustale od zajedničkog preduzeća i povukle su zahtev za dobijanje odobrenja od UOKiK.

Izvor: Politika, Tanjug

Foto: Gazprom