Pomera se tender za prodaju borskog basena?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, koji je trebalo da bude raspisan do kraja marta, pomeren za kraj drugog tromesečja zbog dobrih poslovnih rezultata tog preduzeća, piše današnja „Politika“.

RTB je u 2017. godine ostvario neto dobit od 42,34 miliona dolara, rekli su u kompaniji za „Politiku“.

Prema memorandumu koji je Srbija potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) posle osme revizije aranžamana do kraja marta država bi trebalo da raspiše tender za privatizaciju ili strateško partnerstvo za RTB.

„U Vladi Srbije, međutim, nezvanično može da se čuje da taj rok, po svemu sudeći, neće biti ispoštovan, a kao novi datum za završetak ovog posla postavljen je kraj juna. Izabran je privatizacioni savetnik, sprema se tenderska dokumentacija i nije realno očekivati da se javni poziv raspiše pre maja“, rekao je izvor „Politike“ koji je istakao da je to pomeranje rokova poslednica je isključivo proceduralnih razloga.

Finansijski izveštaj o poslovanju za 2017. još nije objavljen na sajtu Agencije za privredne registre, ali u RTB-u navode ; da posluju pozitivno i da su prošle ostvareni poslovni prihodi bili 302 miliona dolara, a rashodi 218 miliona dolara, tako da je dobit pre oporezivanja bila 84 miliona dolara, a neto dobitak 42,34 miliona dolara.

Ministar privrede Goran Knežević je rekao da su za RTB zainteresovane četiri inostrane kompanije, medju kojima je i Ruska bakarna kompanija.

Vlada Srbije: Privatizacija teče po utvrđenoj dinamici

Iz kabineta predsednice Vlade Srbije je za N1 rečeno da postupak privatizacije RTB Bor teče po utvrđenoj dinamici.

„Vlada Srbije i nadležni resori rade najbrže što mogu kako bi efikasno i kvalitetno taj proces priveli kraju. Imajući u vidu veliki strateški značaj RTB Bor, koji se trenutno formalno nalazi u UPPR-u, kao i veoma kompleksnu strukturu te transakcije, odnosno privatizacije, svaka brzopletost bi samo mogla da naškodi“, rečeno je iz Vlade Srbije.

Kako se dodaje, Vlada Srbije će ishod privatizacije objaviti u prvoj polovini ove godine, a realizacija i zatvaranje transakcije se očekuje do kraja godine.

Izvor: Politika, Beta

Foto: Beta

Komentari 1

  1. "rtb bor"

    SOSINO I ΛV ZAMAJAVANJE U VEZI RTB BOR BEZ KRAJA!

    RTB Bor čeka još jedno sudbonosno i maglovito proleće, a možda i leto uz pomoć MMF, države, a da li će biti tender za privatizaciju, ili strateško partnerstvo, uz to neće biti pomoć budžeta države. RTB Bor nije siroče? Ovih godina RTB Bor je poslovao sa gubicima, a 2017, kažu biće sa profitom, najmanje 55 miliona evra. Još jedna neočekivana obmana sa pranjem svega osim savesti. Kako može RTB Bor da bude profitabilan kada se opralo i pokralo sve što je moglo. Zlato, srebro, bakra, pare sve je nestalo i oprano. Od privatizacije nema ništa, od zamajavanja u vezi RTB Bor biće sve dok trajektorija novca od RTB Bor i budžeta države je maglovita biće još zamajavanja o reformi, privatizaciji i šta još u vezi RTB Bor. O raspisivanju tendera marta meseca, a sada ga pomeraju za jun, o privatizaciji, strateškom partnerstvu ili svakojakim zamajavanjima priča se nastavlja po ne znam kog puta, najmanje deset. Zbog čega da se tradicija prekine, kada pare, zlata, bakra i srebra ima za sve zainteresovane muljarske strane. Dobru tradiciju ne treba napustati. 2018. godina počela je sa izvozom bakra i ostale robe iz RTB Bor  u vrednosti od 15,6 miliona dolara. Nažalost, profitabilno poslovanje RTB Bor je još jedno zamajavanje, a zaboravljena su dugovanja Mitilineosu 40 miliona dolara, toliko iznosi rudna renta neplaćena državi, dug za struju nekih 80 miliona evra. Ako se odloži raspisivanje tendera za jun mesec, onda ΛV je džaba klečao kinezima ispred kolena, priče da su desetak firmi zainteresirane za RTB Bor, ko u tome još veruju, možda jedino autori bombastih izjava ili se čeka Soaskovski da ga privole da ode u penziju.