Pomfrit kraći i skuplji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Suša u zapadnoj Evropi uticaće na rod krompira, a i na dužinu pomfrita, ukazuju nemački i švajcarski mediji, prenosi portal 021.

Krompir zbog suše više ne raste, pa će krompiri za dalju obradu biti mnogo manji nego na šta smo navikli. Za obradu, odnosno za pomfrit ili čips, potrebno je da krompir dostigne veličinu od najmanje 7,5 centimetara, piše taj portal.

„Moguće je da će pomfrit ove godine biti kraći“, istakao je predsednik Udruženja proizvođača krompira Švajcarske Ruedi Fišer.

„Dužina pomfrita posebno je važna za lance restorana brze hrane, pre svega Mekdonalds, jer ako su kraći, onda se lošije pakuju u kartone predviđene za njih“, objasnio je Fišer.

Iz Mekdonaldsa kažu da, iako postoji mogućnost da ove godine pomfrit bude znatno kraći, ne treba očekivati njegovu nestašicu.

„Pravo stanje ovogodišnjeg roda krompira biće poznato tek krajem avgusta, ali već danas sve ukazuje na manji rod“, rekao je Fišer.

Dramatično stanje je u Nemačkoj, gde Udruženje proizvođača krompira upozorava da bi rod mogao ove godine biti manji za oko 40 odsto.

Usled toga, navodi nemački dnevnik „Bild“, krompir će morati da se uvozi, a posledice toga biće skuplji pomfrit.

Izvor: N1, 021.rs

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Dovla

    Prošle nedelje jedem u Mc Donaldsu u Diseldorfu, gledam kako je jadan pomfritić, ali je i dalje ukusniji od pomfrita u beogradskom Mc Donaldsu.