Ponuda rukovodstva Fijata – tajna za radnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Petar Mladenović

Radnici kragujevačkog Fijata još ne znaju rezultate dosadašnjih pregovora između poslovodstva kompanije i štrajkačkog odbora.

Ponuda koju je na zahteve štrajkača dalo poslovodstvo kompanije Fijat Krajsler Automobili Srbija zasad je – tajna.

Članovi Štrajkačkog odbora, koji, posle razlaza sa UGS Nezavisnost, sada čine samo članovi Samostalnog sindikata fabrike, u subotu nisu bili dostupni za bilo kakve informacije.

Prema najavama, o ponudi poslovodstva će raspravljati Skupština Samostalnog sindikata, a pregovori se nastavljaju u ponedeljak. Kada će i na koji način radnici biti obavešteni, o eventualnom ishodu pregovora zasad se ne zna.

Zovu me kolege i pitaju šta se dešava. Osnovni je red da nas obaveste šta su se dogovarali i eventualno dogovorili, kaže Zoran Stanić, poverenik UGS Nezavisnost i donedavno član štrajkačkog odbora.

Generalni štrajk zaposlenih u FCA, inače, zajedno su poveli Samostalni i sindikat UGS Nezavisnost. Među njima je, međutim, došlo do razlaza. Sada ključnu reč vode članovi Samostalnog sindikata.

Radnike će o ishodu verovatno obavestiti preko organa sindikata, kaže Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Krajem naredne nedelje počinje kolektivni godišnji odmor u Fijatu. Petak je poslednji radni dan i zato mnogi procenjuju da će i pregovori biti završeni pre toga.

Da li će biti zadovoljeni osnovni zahtevi radnika, takođe je nepoznanica. Ukoliko bi zaposleni odbili predlog poslovodstva, jedna od alternativa, kako su ranije tvrdili u štrajkačkom odboru, jeste nova obustava rada.

Radnici su izigrani od strane Samostalnog sindikata, ali mislim da drugog štrajka neće biti. Takođe, ne postoji mogućnost “direktnog” nastavka štrajka, kaže Zoran Stanić.

Zahtevi radnika su da plate budu povećane, odnosno da osnovica sa 38.000 bude uvećana na 50.000 dinara. Radnici traže i isplatu bonusa efikasnosti, drugačiju organizaciju rada, kao i isplatu troškova prevoza van standardnog radnog vremena.

Izvor: Novosti

Foto: Petar Mladenović