Porasla razmena, uvoz malo „jači“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u celoj 2017. godine porasla je za 12,9 odsto na 34,4 milijarde evra, pokazuju konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz robe je iznosio 15 milijardi evra i bio je veći za 12,1 odsto u odnosu na godinu ranije, a uvoz je bio vredan 19,3 milijarde, što je povećanje od 13,6 procenata.

Deficit je „težio“ 4,3 milijarde evra, zabeleživši rast od 19,5 posto u poređenju sa 2016. godinom.

Najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (33%), a u uvozu Beogradski region (45,9%). Zemlje članice Evropske unije učestvovale su sa 64 procenta u ukupnoj razmeni.

Sa zemljama CEFTA je zabeležen suficit od 1,8 milijardi evra. Izvoz u članice CEFTA je „težio“ 2,6 milijardi, uvoz 821,1 milion evra, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 320,9 odsto.

Najveći suficit je zabeležen sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a višak u robnoj razmeni smo ostvarili i sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Slovačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Švedskom i Moldavijom.

Najveći deficit je zabeležen u trgovini sa Kinom i Nemačkom, a sledi deficit sa Rusijom, Turskom, Poljskom, Irakom, Mađarskom, Belgijom, Austrijom, Češkom, Indijom, Grčkom i Ukrajinom.

Izvor: Beta, Agencije

Foto: Beta