Poreska uprava 35 milijardi u plusu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Poreska uprava je u 2017. godini naplatila više od 1.000 milijardi dinara javnih prihoda, što je 35 milijardi više nego godinu ranije, pohvalila se direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Prema njenim rečima, rast naplate ostvaren je kod svih vrsta poreza, dok u nominalnom iznosu, sa 572 milijarde dinara, prednjači naplata doprinosa. Ekonomisti tvrde da se u Srbiji u sivoj zoni poslovanja svake godine stvori oko 11 milijardi evra, a da država od te sume ne naplati najmanje 300 miliona evra na ime poreza i doprinosa.

Prema rečima direktorke Poreske uprave, ova „najvažnija državna služba” je u 2017. naplatila tačno 1.136,4 milijarde dinara, što je tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Najveće povećanje naplate ostvareno je kod poreza na dobit, i to čak od 40 odsto, što je još jedna potvrda da privreda sve uspešnije posluje. Pritom je, kaže, naplaćeni bruto PDV u 2017. od preko 300 milijardi dinara dostigao rekordni iznos. Od uvođenja ovog poreskog oblika do danas, prvi put je Poreska uprava naplatila 301,2 milijarde dinara kazala je Markovićeva. Istovremeno je vraćeno 215 milijardi dinara, što je 40 milijardi dinara više nego u prethodnoj godini.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay