Poreskim manevrom Gugl „sačuvao“ milijarde

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Gugl je 2017. godine preko holandske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi evra u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji poreske obaveze u inostranstvu, stoji u dokumentima predatim Holandskoj privrednoj komori.

Iznos je kanalisan preko kompanije Google Netherlands Hodings BV, a veći je za oko četiri milijarde evra nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predati 21. decembra.

Pritom je Google Netherlands Holdings BV u Holandiji tokom 2017. platio 3,4 miliona evra poreza, na osnovu bruto dobiti od 13,6 miliona evra, pokazuju podaci.

Gugl koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih prava, ostvarenih izvan SAD, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sedištem na Bermudima, gde kompanije uopšte ne plaćaju porez na dobit.

Zahvaljujući tom poreskom manevru, poznatijem pod nazivom „dvostruki irsko-holandski sendvič“, Gugl nije obavezan da plaća porez na te prihode u SAD i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inostranstvu.

Tako vlasnik kompanije Gugl, Alphabet, već više od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnih SAD po efektivnim jednocifrenim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ih je ostvario.

Irska je 2014. odlučila postupno da ugasi takve poreske aranžmane zbog pritiska Evropske unije i SAD.

„Podmirujemo sve poreske obaveze i poštujemo poreske zakone u svim zemljama širom sveta u kojima poslujemo“, poručuju iz Gugla.

„Poput ostalih multinacionalnih kompanija, i Gugl plaća veliku većinu poreza na dobit u matičnoj zemlji. U proteklih deset godina plaćali smo globalni porez po efektivnoj stopi od 26 posto“, tvrde.

Izvor: N1

Foto: Pixabay