Porše kažnjen sa pola milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački proizvođač sportskih automobila Porše mora da plati kaznu od 535 miliona evra zbog dizel vozila koja su emitovala više štetnih materija nego što je dopušteno, saopšteno je iz kancelarije državnog tužioca u Štutgartu.

“Kazna od 535 miliona evra izrečena je kompaniji Porše AG zbog nemara u kontroli kvaliteta”, objavili su iz kancelarije.

Kazna je najnovija je u nizu penala krovnoj Poršeovoj kompaniji Folksvagen zbog skandala “dizelgejt”, koji je izbio nakon što su američke vlasti utvrdile da je softver ugrađen u VW dizelaše omogućio lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova.

VW je 2015. godine priznao da je njegov softver u 11 miliona automobila širom sveta omogućio manipulaciju podacima kako bi na laboratorijskim testovima ispuštali manje štetnih gasova nego u vožnji.

Još se vode sudski postupci protiv pojedinaca, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna. Paralelno su hiljade investitora tužile kompaniju zbog gubitaka usled pada cena deonica nakon izbijanja skandala. Stotine hiljada vozača takođe potražuju odštetu od kompanije.

Porše u saopštenju navodi da je nemar, koji su tužioci kaznili, identifikovan “nekoliko nivoa ispod uprave”.

Ukupni troškovi skandala “dizelgejt” trenutno dostižu oko 30 milijardi evra, napominje agencija AFP.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay