PORUKA RADNICIMA FIJATA: Italijani ne razgovaraju dok traje štrajk

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je apel radnicima kompanije Fijat iz Kragujevca, sindikatima i štrajkačkom odboru da prekinu štrajk kako bi se za pregovaračkim stolom pronašlo održivo rešenje.

Brnabić je u izjavi za Tanjug istakla da su Srbija, kompanija Fijat i sami radnici mnogo izgubili tokom štrajka i da više nema vremena za gubljenje.

Ona je radnicima poručila da im kao predsednica Vlade garantuje da će se, u roku od sat vremena od kada donesu odluku o prekidu štrajka, sesti za pregovarački sto, i to na najvišem nivou, u Vladi, uz njeno i prisustvo ministra privrede Gorana Kneževića i poslovodstva Fijata.

Predsednica Vlade je rekla da će razgovore o tome šta će se raditi u naredne tri godine voditi tri odgovorne strane – poslodavac, Vlada Srbije kao manjinski partner i štrajkački odbor.

Brnabić je istakla da poslovodstvo Fijata širom sveta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u toku, i naznačila da je ta kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi.

Prema njenim rečima, važno je da se kolektivni ugovor koji traje do decembra ispoštuje, a da se već večeras ili sutra ujutru sedne za sto kako bi se ispregovarao kolektivni ugovor za naredne tri godine.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i “Nezavisnosti”, da ne prekinu štrajk i da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Izvor: Vlada Srbije/Tanjug/Beta

Foto: screenshot