Posao veka u Srbiji: Košta te 7,8 mil. EUR, prodaješ za 6,3

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay, ilustracija

Skupština Smedereva usvojila je predlog za prodaju zemljišta i hale u svojini grada koja je pod zakup izdata finskoj kompaniji za proizvodnju kablova za auto-industriju PKC.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je kao predlagač, ocenila da je u pitanju „posao veka“ i navela da pregovori sa upravom PKC-a traju dve godine, nakon što su iskazali nameru da otkupe parcelu od 19 ari i halu na više od 18.400 kvadrata.

Hala, koju je grad izgradio uz pomoć kredita za 7,8 miliona evra, bitće ponuđena na prodaju po ceni od 6,3 miliona evra, a oglas za prodaju imovine biće raspisan u kratkom roku.

Avramović je rekla da će u slučaju da PKC bude novi vlasnik, pored otplaćenog kredita i druge hale od 3.000 metara kvadratnih, koja je takođe zgrađena od kredita, saobraćajnice i infrastrukture koji ostaju u javnoj svojini, Smederevo prihodovati i oko 2,5 miliona evra.

Ona je dodala i da će PKC izgraditi još 10.000 kvadrata i uposliti još 2.000 radnika, pored sadašnjih 2.700 zaposlenih.

Ukoliko se na konkursu za prodaju javi drugi kupac sa boljom ponudom, u obavezi je da PKC-u nastav da izdaje halu još šest godina, jer je prethodni ugovor o zakupu sklopljen pre 10 godina.

PKC je na ime zakupa u budžet Smedereva od 2015. uplatio skoro četiri miliona evra.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay, ilustracija

Komentari 1

  1. Жарко Стевовић

    У конкретном случају ради се о намери класичне продаје непокретности (зграде и земљиште) наводно “познатом купцу“. Наводним откупом управљачких права финске компаније ПКЦ од стране наводне индијске компаније “Мотерсон Суми“, финска компанија ПКЦ тим чином “излази из зоне потенцијалне одговорности“ будуће организације рада и пословања, из ког разлога је превентивно неопходно претходно утврдити активну легитимацију будућег власника непокретности из разлога правне и уговорне сигурности…? Пре скупштинског изјашњавања о предложеној тачки дневног реда, требало је прибавити и мишљење надлежног Јавног правобранилаштва…